Rábcakapi Biokertészet

Rábcakapi Biokertészet

Németh István feleségével, Erikával 1994-ben alapították meg mezőgazdasági vállalkozásukat, azóta foglalkoznak ökológiai gabona- és zöldségtermesztéssel. A földdel való gondos munka családi hagyományként ívódott be életükbe, ugyanis mindkét oldalról felmenőik is gazdálkodó emberek voltak.

Kezdetben, Rábcakapi határában lévő 20 hektáros kisbirtokon vágtak bele, az akkor még újszerűnek gondolt gazdálkodási formába. Azóta a vállalkozás egy 285 hektáros (15 hektár zöldségféle, 255 hektár gabona, 15 hektár egyéb) ökológiai gazdasággá nőtte ki magát, miközben a megtermelt növények palettája folyamatosan bővült az évek folyamán.        
Mára két idősebb gyermekük (Bálint és Mónika) is szerves részt vállal a családi gazdaság működésében, mely egyúttal a családi hagyományok tovább örökítését és a fokozatos generációváltást is magában hordozza.

Biokertészetükben, a zöldségek mellett a legnagyobb hangsúlyt a gabonák termesztésére fordítják. 2006-ban alapították meg a Biomag-Malom Kft.-t, amely a gazdaságban megtermelt gabonafélék feldolgozásával, termékeik értékesítésével, valamint mintaboltjuk, a BioABC üzemeltetésével foglalkozik.

A szorgalmas munkának és az elnyert pályázatoknak köszönhetően, a korszerű követelményeknek megfelelő gépparkot és hűtőházrendszert tudtak kialakítani, valamint rendelkeznek egy köves őrlésű malommal és pelyhesítővel is, mely saját gabonaféléik feldolgozására szolgál.

Terményeik java részét a budapesti Öko-piacra szállítják, de üzleti kapcsolatban állnak a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel, valamint országszerte több kisebb bio bolttal is.

A biokertészet honlapja:
www.biokerteszet.com