Rabcakapi - HUSTORY „időkapszula”

Rábcakapi, a Hanság egykoron volt Velencéje, ahol az emberek csónakkal jártak templomba és vész esetén egy szigeten rejtették el az asszonyokat…

 

Rábcakapi, egy tóközi kis falu az ország északnyugati részén, alig több mint 170 ember otthona. Immár több mint nyolcszáz esztendeje annak, hogy az ősi „kapiak” otthonra találtak itt, a Hanság peremén, a Rábca folyó partján. Eredetileg a Győri vár földje volt, mint ilyet említik 1209-ben Terra Capi néven, napjainkban használt elnevezését 1898-ban kapta.

 

Egykor, a Hanság lecsapolása és a Rábca szabályozása előtt, a mocsárvilág ingoványos, bizonytalan talaján még minden más volt. Kiépített utak hiányában kocsik helyett csónakkal közlekedtek, és napjaink szépen gondozott gabona vagy kukorica földjei helyén öreg halászbárkák siklottak a vízen.

 

Régi öregek az őseiktől hallott történetek után mesélték, gyakran előfordult, hogy mikor templomba mentek a szomszédos faluba, ladikokba szálltak és így tették meg az utat, mert a környéken tengernyi volt a víz. Mindezek mellett, az elzárt fekvés a vészterhes időkben igen jó védelmet is nyújtott, ennek egyik ékes példája az „Asszonysziget” földrajzi elnevezés, a szájhagyomány szerint „valamikor a török időkben, vagy a vallásüldözésben a fehérnépeket oda dugták el.”